Epocha nároků

Kniha, která českému čtenáři vysvětlí, odkud se prosazování agendy lidských práv v USA vzalo, jak se vyvíjelo a kam až po padesáti letech dospělo. Pro nás má „boj“ za liská práva historickou souvislost s Helsinským procesem, Chartou 77 (a dalšími lidskoprávními iniciativami), studenou válkou a soupeřením USA se SSSR. V dnešní době text pomůže pochopit, jak se tato otázka vyvíjela  ve Spojených státech.

V USA byla snaha odstranit rasovou nespravedlnost a segregaci barevného obyvatelstva (v Evropě se tato otázka neřešila). Ve tehdejší východní Evropě jsme si pod pojmem lidská práva představovali spíš svobodu projevu, svobodné volby apod. – tedy to, co v Americe patří pod pojem občanská práva a svobody. V Západní Evropě ale vývoj probíhal kontinuálně a dost podobně jako v Americe.

Autor knihy je novinář s konzervativnějším pohledem na svět. Z toho plana, že čtenáře, kterému připadá, že se to s těmi novotami v USA moc přehání, nebude text dráždit. Naopak pro ty, kteří lidská práva považují za důležitý výdobytek moderních společností například poučí, že existuje podstatný rozdíl mezi lidskými a občanskými právy a že v Americe existuje trochu jiná historie, potřeby a pohled na svět, než ten, který máme u nás v Evropě.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika